“I Brasilien, och i Mexiko, sliter de bokstavligen i dig”

Susanne Nilsson
Foto: Susanne Nilsson

Lucifer spelade på Blåkläder stage sista festivaldagen. Innan deras konsert på Sweden Rock, där bandet senast spelade 2019, fick vi ett samtal med dem backstage. Det berättade om turnélivet, om fans världen över och mycket mer.

Detta är en annorlunda intervju. De två som sitter framför oss är nämligen inte bara med i samma band, utan även gifta. Grundaren och sångerskan Johanna Sadonis är egentligen från Tyskland, men flyttade till Sverige när hon träffade trummisen Nicke Andersson (tidigare känd från The Hellacopters och Entombed). Just idag är hon lite irriterad på sin make eftersom han lyckats glömma backdroppen, alltså det enorma tygstycke med bandets logga som brukar hänga längst bak på scenen.

Ute på världsturné

Lucifer släppte sitt femte album, LUCIFER V, i början på året. Albumet har fått lysande recensioner och beskrivs av många som deras bästa hittills. Bandet är just nu ute på världsturné och genomför totalt 24 spelningar på olika scener och festivaler i 15 olika länder. Sedan väntar fler spelningar i Latinamerika och i Japan.

Intervjun inleds med frågan om vilken typ av scen paret föredrar att uppträda på. De svarar att fördelen med spelningar på små klubbar är den intima kontakten de får med publiken, medan stora festivaler där, de får uppträda under öppen himmel, skapar en särskild sorts magi.

Foto: Susanne Nilsson

”Brasilianarna är mera hands-on”

Lucifer har spelat på ett antal festivaler, och fler ska det bli. En Japan-turné och en turné i Latinamerika väntar också. Vi kommer in på skillnaden mellan fans från olika länder och världsdelar, och det Johanna och Nicke berättar kommer som en överraskning. De berättar att båda länderna har mycket passionerade fans, men att de uttrycker sin passion på olika sätt. I Japan är fans mer respektfulla och hövliga, medan brasilianska fans kan vara väldigt fysiskt påträngande. 

– I Japan, där brukar du ha många människor som kommer till dig och ger dig små presenter. De är blyga och respektfulla och riktigt, riktigt trevliga. De berättar en massa saker för dig. Det är samma sak i Brasilien, i Latinamerika, men där är de mera hands-on. När vi spelar i Tyskland däremot, där är de annorlunda på sitt sätt. De håller tillbaka lite, som om de skäms över att vara ett för stort fan, säger Johanna.

Skrämmande passion

Nicke håller med och flikar in att fansens passion ibland kan vara lite skrämmande.

– I Brasilien, och i Mexiko, sliter de bokstavligen i dig. De rör dig och de vill ha en bit av dig. Det kan vara lite skrämmande ibland, särskilt för introverta människor som vi. Men vill man känna sig som Led Zeppelin eller något annat världsband, då är det bara att åka till Brasilien, Mexiko eller Japan.