Hundratals valar strandade på Tasmanien

Nathalie Wästerlund

Omkring 230 valar hittades strandade på Tasmaniens västkust, rapporterar AP. Endast ett 30-tal gick att rädda.

Tasmaniens departement för naturresurser och miljö (DENR) är ansvariga för räddningsarbetet. Även frivilliga har hjälpt till i vad som beskrivs som en “massiv insats”. Man lyckades rädda 32 valar och hjälpte dem tillbaka ut på djupt vatten, men arbetet pågår fortfarande. Brendon Clark, som är chef för DENR, berättade enligt AP för närvarande journalister att man fokuserade på att hjälpa de valar som fortfarande är vid liv.

Kollektiva strandningar ovanligt i området

För knappt två år sedan skedde en liknande incident, där antalet strandade valar var dubbla antalet. Ungefär 470 långfenade grindvalar hade strandat på Tasmaniens kust, och den gången dog över 300 av dem. Det var den största masstrandningen i Australiens historia. Biologen Kris Carlyon säger till lokaltidningen The Mercury att kollektiva strandningar inte är vanligt i området, men inte heller oväntat. Han berättar vidare att den vanligaste orsaken bakom strandade valar är olycksfall, där de av någon anledning har hamnat i lågvatten och sedan dragits med strömmarna upp på stränderna.

En viltforskare vid namn Vanessa Pirotta säger till New York Times att det faktum att liknande arter har hittats inom samma område vid liknande tidpunkter tyder på att det kan ligga en miljöfaktor bakom. Vad den exakta orsaken skulle kunna vara är desto mer oklart.