Hunden Sky utsedd till Årets polishund – räddat livet på över tjugo personer

Nathalie Wästerlund
Magnus Stenlilja med polishunden Sky. Foto: Jan-Erik Lindkvist

Utmärkelsen “Årets polishund” har delats ut till hunden Sky och hennes förare Magnus Stenlilja. Paret har sin bas i polisområde Skaraborg och har bidragit till att många människors liv har räddats under de senaste åren.

I sin motivering berömmer juryn Sky och hennes förare för deras arbete, som varit en betydande resurs för polismyndigheten. “Under nomineringsperioden 2022/2023 har patrullen ett mycket stort antal insatser, både livräddande och i det skarpa brottsbekämpande arbetet, där deras medverkan haft betydande del i utgången”, skriver juryn.

Belönas med smaskigt ben och rosett

Sky är, förutom att vara en vanlig patrullhund, även utbildad på att söka efter narkotika och vapen. Hon har under de senaste åren även varit en viktig del i att över 20 försvunna personer återfunnits. Hon kommer att bli tilldelad utmärkelsen på Stockholms Hundmässa den 9 december. Prispotten består av ett fint diplom, hundfoder, ett smaskigt ben, en stor rosett och en mysig hundbädd. Hundföraren blir tilldelad ett resestipendium.

Hittat 24 försvunna personer tillsammans

– De senaste två åren har Sky och jag vid räddningssök hittat 24 försvunna personer och vid flera tillfällen är jag helt säker på att vi räddat livet på människor. Jag minns särskilt en gång för ungefär ett halvår sedan. Polisen hade på eftermiddagen tagit emot en anmälan om en försvunnen äldre dement man. Polispatruller hade under kvällen sökt i området men dessvärre utan att hitta någon … Efter att ha gått runt i terrängen ett tag ser jag plötsligt på Sky hur hon sätter upp nosen i vädret. Jag släpper henne lös och det tog inte lång tid innan hon fick upp ett spår och strax hör jag hur hon skäller.. När jag kom fram ser jag hur jag den äldre mannen ligger halvvägs ner i ett vattendrag, dold av björksly och oförmögen att ta sig därifrån. Mannen hade med stor säkerhet inte överlevt natten utomhus. Sådana positiva händelser kommer man att bära med sig inombords länge, berättar Magnus Stenlilja i ett pressmeddelande från polisen.