Hovrätten skärper straffet för mord på 97-åring — dömer till livstid

Susanne Nilsson
Den 97-åriga kvinnan och den dömde mördaren Per Olofsson. Foto: Polisen

I augusti förra året försvann en 97-årig kvinna från sitt hem i Örebro. Hennes rullator hittades sedan på en brygga vid Svartån, och några dagar senare hittades hennes kropp i vattnet.

En manlig vän till till kvinnan blev snabbt misstänkt för att ha med hennes försvinnande att göra.

Nekar till brott

Mannen, den 46-årige Per Olofsson, medgav att han och kvinnan hade varit vid Svartån och promenerat den kvällen då hon försvann. Han nekar dock till att ha något med hennes död att göra. De ska ha satt sig på en bänk vid vattnet, och Olofsson ska sedan ha gått tillbaks till bilen för att hämta kvinnans rullator. När han kom tillbaka med den var hon borta. Han tänkte att hon måste ha trillat i vattnet, och åkte hem igen.

18 års fängelse i tingsrätten

Tingsrätten dömde Per Olofsson till 18 års fängelse för mord och grov förskingring, då han ska ha fört över nästan en halv miljon kronor från kvinnans konto till sitt eget. 97-åringen hade kort före sin död anmält mannen för misshandel, och det ska enligt rätten ha varit en del av hans motiv.

Hovrätten skärper straffet

Domen överklagades till hovrätten, som idag meddelade att de skärper straffet och dömer Per Olofsson till livstids fängelse.