Hovrätten skärper straffet för man som mördade Joullnar i Jönköping – döms till livstid

Susanne Nilsson
Foto: Tommy Hvitfeldt

Hovrätten skärper straffet för den 22-årige man som mördade 43-åriga Joullnar i Taberg. Mannen dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten, men Göta hovrätt gjorde en annan bedömning och dömde mannen till livstids fängelse.

Mannen dömdes för mord och grovt gravfridsbrott. Tingsrätten menade att mannen varit likgiltig till om kvinnan dog eller inte, men hovrätten menar att hans uppsåt var att döda henne.

– Eftersom mordet således begåtts med en högre grad av uppsåt, är gärningen mera straffvärd, säger rättens ordförande Patrik Örnsved i ett pressmeddelande.

Försvann när hon åkte för att träffa 22-åringen

Joullnar hittades död i ett skogsparti i Taberg utanför Jönköping i mars förra året. Hon hade då varit anmäld försvunnen i nästan en månad. Det senaste livstecknet från Joullnar var när hon lämnade sitt hem i Göteborg en dag i slutet på februari förra året, för att åka till Jönköping och träffa den nu dömde mannen.

Enligt åtalet hade mannen bundit Joullnar till händer och fötter, utsatt henne för misshandel och slutligen kvävt henne till döds. Han flyttade sedan kroppen till ett skogsområde där han grävde ner den.

Hovrätten anser att mannen hade uppsåt att döda

Mannen dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten. Domen överklagades till hovrätten, som nu alltså har skärpt straffet och dömt mannen till livstid. Han döms även till utvisning utan tidsbegränsning, och ska betala skadestånd till Joullnars anhöriga på cirka 670 000 kronor.

– Att livstidsstraff döms ut beror bl.a. på att hovrätten funnit att mannen i gärningsögonblicket haft för av­sikt att döda kvinnan och inte – som tingsrätten ansåg – förhållit sig likgiltig till att hon skulle avlida, säger Patrik Örnsved.