Hovrätten sänker straffet för man som dödshotade poliser

Susanne Nilsson
Svea hovrätt. Foto: ArildV, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

En man i 55-årsåldern hotade tre poliser med kniv. Nu har han fått sitt straff sänkt av hovrätten.

En ordningsvakt ryckte ut på ett larm som kom in från störningsjouren gällande gap och skrik i en lägenhet. På platsen blev vakten hotad med en flaska av mannen, som höll på att slå sönder saker i bostaden.

Uttalade dödshot

Ordningsvakten larmade polisen. När de kom till platsen befann sig den stökiga mannen på gården. Han hade en kniv i handen och uttalade dödshot mot poliserna. Trots att de avlossade varningsskott vägrade mannen släppa kniven. När han gick mot poliserna sköt de verkanseld mot honom, och trots att han träffades i benet släppte han inte kniven. Poliserna sprejade då OC-spray mot mannen, och lyckades sedan sedan slå kniven ur hans hand med hjälp av sina batonger.

Lägre straffvärde

Tingsrätten dömde mannen för hot mot tjänsteman gällande situationen med ordningsvakten och tre fall av grovt hot mot tjänsteman gällande hoten mot poliserna. Han dömdes till ett år och tio månaders fängelse. Domen överklagades till hovrätten, som anser att straffvärdet för de brott mannen begått är något lägre. De sänkte därför hans straff till ett år och två månaders fängelse.