Hovrätten fastställer tingsrättens livstidsdom i det så kallade gruvmålet

Susanne Nilsson

Taher Amini dömdes i höstas till livstids fängelse i tingsrätten efter det så kallade gruvmålet, som blivit mycket uppmärksammat. I våras knuffade han ner en kvinna i ett djupt gruvhål i Norberg efter att ha våldtagit henne. Han kastade också tegelstenar på henne innan han lämnade platsen. Domen överklagades till hovrätten, som nu fastställer tingsrättens dom.

41-åriga Amini döms för grov våldtäkt och försök till mord, och livstidsdomen mot honom står alltså fast. Hovrätten fastställer också att Amini ska utvisas ur Sverige med förbud att återvända, samt att han ska betala skadestånd på drygt en halv miljon kronor till kvinnan.

Svårt och utdraget lidande

Kvinnan hittades i gruvhålet av förbipasserande personer, svårt skadad och kraftigt nedkyld. Hon hade då legat där i över ett dygn. Hovrätten skriver i sin dom att kvinnan måste ha känt ett stort och långvarigt lidande och kraftig dödsångest.

– Gärningarna har varit planerade och förslagna. Mannen har utsatt kvinnan för ett svårt och utdraget lidande. Det var endast rena tillfälligheter utom mannens kontroll som gjorde att kvinnan överlevde. Straffvärdet är mot den bakgrunden lika högt som om mordförsöket hade lyckats. Därför har hovrätten bestämt påföljden till livstids fängelse, säger hovrättsrådet Anna Avenberg i ett pressmeddelande.