Hovrätten fastställer straffet för Abou “Louise Gucci” Badjie – får 18 års fängelse

Susanne Nilsson
Foto: www.domstol.se

Svea hovrätt har fastställt tingsrättens dom på 18 års fängelse för Ibou Badjie, 21. Badjie, som i chattar använt sig av nicket Louise Gucci, ska ha beordrat pojkar i 14-15-årsåldern att utföra flera skjutningar med mål att döda.

Badjie ska i sin tur ha agerat på uppdrag av Foxtrot-nätverkets ledare Rawa Majid, även känd som kurdiska räven. 21-åringen döms även i hovrätten för anstiftan till försök till mord, försök till mord, anstiftan till förberedelse till mord samt grovt vapenbrott.

Beordrades att utföra tre olika skjutningar

Totalt fem unga pojkar ska ha fått order av Badjie att utföra tre skjutningar den 20, 21 och 22 januari i år. Han ska även ha försett dem med vapen. Den första skjutningen skedde i Fruängen i södra Stockholm, då en 14-årig pojke avlossade 15 skott från ett automatvapen genom en lägenhetsdörr. Flera personer befann sig i lägenheten men ingen träffades av skotten. Skjutningen filmades av en annan 14-årig pojke som beordrat att följa med.

Fick order att döda vem som helst som såg ut att tillhöra Dalen-nätverket

Dagen därpå sköts det mot en man i Enskededalen. Han lyckades fly och klarade sig utan att bli träffad. Pojkarna som sköt, en 15-åring och en 16-åring, ska ha fått order om att döda vem som helst som såg ut att tillhöra Dalen-nätverket, som är rivaler till Foxtrot-nätverket. Mannen som de sköt efter har ingenting med gängkonflikten att göra.

Dagen efter skjutningen i Enskededalen lyckades polisen stoppa en pojke som var på väg till Skarpnäck för att utföra en skjutning.

Sex personer döms i målet

I det aktuella målet dömdes totalt sex personer. Förutom Abou Badjie döms en 20-åring till fängelse i fyra år och nio månader för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott, och en 19-åring döms till fängelse i sju år och sex månader för samma brott. En 18-åring, som var 17 år vid brottstillfället, döms även han för samma brott till ett års ungdomsövervakning. En 16-åring döms till sluten ungdomsvård i 1 år och 5 månader för försök till mord och grovt vapenbrott, och en 15-åring till sluten ungdomsvård i 1 år och 2 månader för samma brott. De två 14-åriga pojkarna omhändertogs enligt LVU då de är för unga för att åtalas.