Hovrätten fastställer livstidsdomen mot Fabian Cederholm

Susanne Nilsson
Hovrätten för Skåne och Blekinge fastställde Fabian Cederholms livstidsdom. Foto: Lars Lydig

Hovrätten fastställde på måndagen tingsrättens dom mot Fabian Cederholm, som dömts för att ha mördat två lärare på Latinskolan i Malmö i våras. Cederholm dömdes i september till livstids fängelse i tingsrätten, och hovrätten har nu beslutat att domen ska stå fast utan ändringar.

Cederholm är den första 18-åring som dömts till livstid i Sverige. Tidigare kunde bara personer över 21 års ålder dömas till livstid, men efter en lagändring som trädde i kraft i januari i år blev det möjligt att döma även yngre personer till det strängaste straffet. Lagändringen innebar också att den så kallade straffrabatten togs bort för unga personer som begår allvarliga brott.

Rena avrättningar

Beväpnad med kniv och yxa gick Cederholm till attack mot två kvinnliga lärare på skolan, där han själv var elev. Attacken var enligt åtalet noggrant planerad och särskilt hänsynslös. Förloppet var utdraget, lärarna utsattes för svårt lidande och måste ha känt stark dödsångest. Morden beskrivs i domen som rena avrättningar. Med hänsyn till allt detta beslutar hovrätten att livstidsdomen ska stå kvar.

Lider inte av en allvarlig psykisk störning

En rättspsykiatrisk undersökning har tidigare visat att Cederholm inte lider av en allvarlig psykisk störning. Det gjorde han inte heller vid brottstillfället. Hans advokat har hävdat att han har en så pass grav autism att rättspsykiatrisk vård vore en mera lämplig påföljd, men hovrätten höll inte med om det. Den rättspsykiatriska undersökningen har även granskats av Socialstyrelsens rättsliga råd, som kom fram till samma sak som Rättsmedicinalverket.

Erkänt morden

Fabian Cederholm har tidigare erkänt morden, och det var han själv som ringde polisen efteråt och berättade vad han gjort. Det finns också en omfattande teknisk bevisning. Överklagandet av tingsrättens dom handlade därför inte så mycket om skuldfrågan, utan mer om påföljden.