Hovrätten fastställer förtalsdom mot Joakim Lamotte

Susanne Nilsson
Hovrätten för Västra Sverige höjde skadeståndet som Joakim Lamotte ska betala efter att ha dömts för förtal. Foto: Johan Wingborg

Hovrätten för Västra Sverige fastställer tingsrättens dom mot Joakim Lamotte, gällande grovt förtal. Det skriver rätten i ett pressmeddelande.

Målet gäller ett antal facebookinlägg som Lamotte har gjort om Tomas Åberg, som tidigare varit engagerad i organisationen “Näthatsgranskaren”, med budskapet att Åberg begått brott. Inläggen fick stor spridning, och Åberg väckte enskilt åtal mot Lamotte.

Innehåller uppgifter som är förtal

Lamotte hävdade att Åberg är en offentlig person och att uppgifterna han spridit om honom därför inte ska räknas som förtal. Varken tingsrätten eller hovrätten höll med om detta. Han döms därför för sammanlagt sju fall av grovt förtal, som begicks under perioden oktober 2018 till april 2021.

“Hovrätten har bedömt att sju av de åtta publiceringarna har innehållit uppgifter som är förtal. Det har varit fråga om påståenden om att målsäganden begått brott eller haft ett klandervärt beteende och uppgifterna har varit ägnade att utsätta målsäganden för andras missaktning. Även benämningen ”fullblodsmytoman” har bedömts utgöra förtal, utifrån det sammanhang som benämningen förekommit i”, skriver hovrätten i sin dom.

Villkorlig dom och böter

Hovrätten bestämmer straffet till villkorlig dom och dagsböter. Lamotte ska också betala skadestånd på 40 000 kronor till Åberg, och även betala större delen av målsägandens rättegångskostnader i både tingsrätten och hovrätten.