Hotade journalister till livet – döms till fyra år i fängelse

Nathalie Wästerlund

En man döms nu till fyra års fängelse för att ha hotat, trakasserat och ofredat två journalister. En kvinna blev hotad till livet när den 27-årige mannen skrev “annars hade jag garanterat mördat dig, plockat ut ditt stämband och stampat sönder det”.

Mannen har under flera års tid hotat och trakasserat två kvinnliga journalister vid SVT via mejl och Instagram. Den ena kvinnan fick bland annat meddelanden på sin privata Instagramprofil om att hon var en “gris” och en “hora”, och ”du måste dödas och din äckliga man skjutas”.

– Detta chockade mig. Jag hade aldrig fått något liknande, så aggressivt, förut. Han hade även följt mig på andra sociala medier och visste när, var och med vem jag skulle gifta mig, vittnade hon om i förundersökningen.

“Hade garanterat mördat dig”

Den andra kvinnan fick motta liknande hot och trakasserier. Mannen hotade henne till livet och skrev enligt domen att ”det är inte värt att ta kamp för etniska svenskar, annars hade jag garanterat mördat dig, plockat ut ditt stämband och stampat sönder det”. Hon uppger att hon kanske inte fruktade för sitt liv, men att det fanns en tydlig rädsla för om hoten skulle kunna leda till personangrepp.

Polisen lyckades spåra mannen

Genom att plöja igenom ett antal anonyma e-postadresser, återställningskonton, användarnamn och IP-nummer på datorer som alla ledde till gärningsmannen lyckades polisen till slut avslöja 27-åringens identitet. Han förnekade dock i alla förhör att han låg bakom dessa hot, och påstod att någon stulit hans mobil och kapat hans inloggningar.

Fyra månaders fängelse

Tingsrätten avfärdade dock hans berättelse. ”Uppgifterna från den tilltalade framstår som så osannolika att de kan lämnas utan avseende, särskilt som stöldanmälan avseende telefonen har skett först efter de aktuella brottsdagarna”, skrev de i sin dom.

Mannen döms nu till fyra månaders fängelse för att ha hotat och ofredat kvinnorna. Han döms även för våldsamt motstånd eftersom han motsatte sig poliserna när de försökte gripa honom. Slutligen ska han även betala ett skadestånd på totalt 15 000 kronor.