Högerextrem man ifrågasatte drag queens under visning på Dramaten

Susanne Nilsson
Foto: Dramaten

En man som deltog i en guidad visning på Dramaten i Stockholm på tisdagen ifrågasatte att det var två drag queens som höll i visningen. Det skriver bland annat SVT. 

Mannen började under slutet av visningen att filma, och ville fråga ut de två artisterna.

– Mot slutet satte han upp sin kamera och ville filma och ställa frågor, då hejdade vi honom, det var barn där. Man får inte filma barn och man får inte filma när vi gör uppträdanden eller visningar, säger Lena Törner, pressansvarig på Dramaten, till SVT.

Kopplingar till högerextrema kretsar

Mannen slutade inte filma förrän han fått flera tillsägelser, och Lena Törner beskriver stämningen som obehaglig. Enligt SVT har mannen kopplingar till högerextrema kretsar. Sverigedemokraterna uttryckte nyligen under SVT:s partiledardebatt att de vill stoppa de sagostunder för barn med drag queens som bibliotek runt om i Sverige anordnar.

”Bli inte så himla nervös av det, vi kan gå dit ihop” sade Liberalernas  partiledare Johan Pehrson till Jimmie Åkesson under debatten.

“Inte ett alternativ att låta hatet vinna”

Johan Pehrson gjorde istället sällskap med jämställdhetsminister Paulina Brandberg under tisdagens visning på Dramaten. På twitter har de båda kommenterat händelsen med mannen som filmade.

“I dag besökte jämställdhetsministern och jag Dramaten där dragduon Lillan och Tjorven bjöd på en fin rundvandring för en förskoleklass. Tyvärr avbröts den av AFS. Förstår inte hur folk kan bli så upprörda. Och nervösa. Sorgligt att homofobin och hatet inte känner några gränser.” skriver Johan Pehrson.

”Hat och hot mot HBTQI-personer är ett reellt samhällsproblem, vilket vi tyvärr påminns om alltför ofta. Som minister ansvarig för HBTQI-frågor, och fd åklagare med erfarenhet av bl.a. hatbrott, tar jag detta på mycket stort allvar. Det är inte ett alternativ att låta hatet vinna.” skriver Paulina Brandberg.