Hockeylegenden Börje Salming död – blev 71 år

Susanne Nilsson
Börje Salming hyllas på Tidernas Hockeygala 2022. Detta var hans sista framträdande. Foto: By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=125654408

Den legendariske ishockeyspelaren Börje Salming har gått bort. Han avled under torsdagen i sviterna av ALS.

Salming var en av Sveriges genom tiderna största hockeyprofiler. Han hyllas och sörjs nu världen över.

Ett av de första svenska utlandsproffsen

Börje Salming föddes 1951 i Jukkasjärvi i Norrbotten. Han inledde sin hockeykarriär som spelare i Brynäs IF, och vann två SM-guld med dem. 1973 flyttade han till Kanada för att spela i NHL för klubben Toronto Maple Leafs, och blev därmed ett av de första svenska utlandsproffsen. I Toronto har han det stående klubbrekordet i flest assists, med hela 620 målpassningar.

Invald i Hockey Hall of Fame

Salming spelade totalt 46 landskamper med Tre Kronor under åren 1972 till 1992. Han blev, som förste Svensk och förste Europé, invald i Hockey Hall of Fame och senare även i Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame. Han har under sin karriär vunnit ett stort antal priser och utmärkelser.

Salming flyttade så småningom tillbaka till Sverige. Han spelade under en tid i AIK samtidigt som han startade ett affärsprojekt och började sälja underkläder och alkoholdrycker. Han skrev också den självbiografiska boken “Blod, svett och hockey – 17 år i NHL”.

Fick ALS-diagnosen i somras

I augusti i år meddelade Börje Salming att han drabbats av den obotliga nervsjukdomen ALS. Sjukdomen hade ett snabbt förlopp och han blev hastigt sämre. Så sent som för knappt två veckor sedan hyllades han inför en hockeymatch i Toronto där hans gamla klubb Toronto Maple Leafs spelade. Där släppte han själv pucken i det ceremoniella pucksläppet. Förra veckan hyllades Salming på Tidernas hockeygala i Stockholm. Ikväll hyllades Salming med en tyst minut i alla SHL-arenor.

Börje Salming efterlämnar hustrun Pia och fyra barn.