Hissolycka på byggarbetsplats i Göteborg – “upplevdes som obehagligt”

Nathalie Wästerlund

Efter en incident med en hiss vid en byggarbetsplats i Eriksberg i Göteborg har Peab beslutat att stoppa flera hissar av samma modell i Västsverige. Initiala uppgifter till Göteborgs-Posten (GP), uppgav att hissen fallit fritt flera våningar innan skyddsstoppet fick stopp på fallet.

GP skriver att enligt uppgifter till dem så ska en personhiss ha rasat flera våningar. Peab, den ansvarige entreprenören för byggarbetsplatsen, bekräftar att incidenten ägt rum. Däremot skriver de till tidningen att det inte rört sig om något fall, utan att hissen drabbats av ett driftstopp. Enligt företaget har två personer befunnit sig i hissen vid tillfället, men inte blivit skadade.

Upplevdes som obehagligt

”Hissleverantören Kones första utredning under dagen visar att hissen inte föll, utan stannade hastigt. Det är en säkerhetsfunktion, ett så kallat driftstopp. Ingen person kom till skada. Vi förstår att det hastiga stoppet upplevdes som obehagligt och vi kommer tillsammans med hissleverantören utreda orsaken till stoppet,” skriver Maria Wilund vid Peabs presstjänst till GP.

Efter olyckan i Stockholm

Hissar av samma modell som den olycksdrabbade hissen stoppas nu vid samtliga projekt i Västsverige. Det ska röra sig om en permanent personhiss, alltså inte en bygghiss som det handlade om vid den dödliga hissolyckan som skedde i Stockholm förra veckan. Peab samarbetar nu med hissleverantören för att undersöka incidenten.