Hemligstämplade papper från Migrationsverket hittades i rondell – händelsen har polisanmälts

Susanne Nilsson
Foto: Björn Bjarnesjö

Kopior av ett antal sekretessbelagda handlingar från Migrationsverket har hittats i en rondell i Göteborg. Det skriver Dagens Juridik (DJ).

Det var privatpersoner som hittade handlingarna och lämnade in dem till polisen. Migrationsverket har polisanmält händelsen.

– Personliga förhållanden kring våra sökanden omfattas av sekretess och Migrationsverket ser mycket allvarligt på det inträffade, säger Kristofer Skånmyr, biträdande regiondirektör för region Väst, till DJ.

Lämnats ut till extern aktör

Enligt uppgifter från Migrationsverket till Dagens Juridik rör det sig troligen om handlingar som enligt gällande regelverk lämnats ut av myndigheten till en extern aktör, som sedan har hanterat dem på ett ovarsamt sätt. Det ska alltså inte vara Migrationsverkets egen personal som gjort något fel. 

– Det mesta tyder på att det ligger till just så. Men polisen får bringa klarhet i vad som hänt. Handlingarna är några år gamla, men vi tittar nu på om det inträffade eventuellt kan innebära någon skada för de aktuella personerna, säger Kristofer Skånmyr till DJ.