Hbtq-personer rånade och misshandlade – lurades till platsen via dejtingapp

Susanne Nilsson

Under den senaste veckan har minst tre personer blivit rånade och misshandlade vid en skejtpark i Högdalen. Personerna har bestämt träff med en okänd person via en dejtingapp och åkt till platsen på kvällen. Väl där har de blivit misshandlade och rånade på sina värdesaker.

Brottsoffren har genom hot och våld rånats. Polisen misstänker att det finns fler fall som inte anmälts.

– Vi tittar just nu på tre ärenden parallellt där det har gått till på det sättet. Rån innebär ju alltid någon form av betvingande, och här har det handlat om knytnävslag där det primära syftet varit att tvinga till sig brottsoffrens värdesaker, säger Martin Svanehed, förundersökningsledare på Farstapolisen, till Mitt i.

Kan vara hatbrott

I de tre fall som hittills har anmälts och just nu utreds har brottsoffren fått kontakt med någon de trott de ska gå på dejt med via appen dejtingappen Grindr, som främst riktar sig till hbtq-personer.

– Utan att peka ut någon app som farligare än någon annan så skulle det här kunna tolkas som hatbrott eftersom appen främst vänder sig till hbtq-personer. Kanske tänker gärningsmännen att de personerna skulle vara mindre benägna att anmäla då det kan finnas dem som vill hålla träffen privat, säger Martin Svanehed till Mitt i.

Undvik skejtparken

Polisen uppmanar människor att vara försiktiga när de träffar någon som de fått kontakt med via dejtingappar. Efter senaste veckans händelser är det extra viktigt att de som använder Grindr iakttar extra försiktighet. Dessutom borde den aktuella skejtparken undvikas som mötesplats.