HBTQ-personer får skadestånd – drygt 380 miljoner kronor betalas ut

Nathalie Wästerlund

Österrikes stat kommer att ersätta tusentals hbtq-personer med 500 euro. Detta efter att deras tidigare hbtq-fientliga lagar diskriminerat många invånare. Kostnaden för staten kommer landa på omkring 380 miljoner kronor, enligt landets justitieminister Alma Zadic.

Under måndagen meddelade Österrike genom Alma Zadic att de kommer utbetala skadestånd till alla hbtq-personer som på något sätt utsatts för landets tidigare diskriminerande lagar. Fram till 1971 var homosexualitet olagligt och straffbart i landet. Fram till 2002 hade de även högre åldergräns för sexuell myndighetsålder för homosexuella män jämfört med lesbiska och heterosexuella. Män fick inte ha sex med varandra förrän de fyllt 18, medan åldersgränsen för resten av befolkningen var 14 år.

Homosexuella dömdes för brott

Efter 1971 avkriminaliserades homosexualitet, men då med flera inskränkningar och restriktioner fortfarande inskrivna i lagarna. Dessa försvann helt år 2002. Först 2019 legaliserades samkönade äktenskap. Många hbtq-personer utreddes av polisen och dömdes för brott på grund av sin sexualitet innan detta. Dessa ska nu kompenseras av den österrikiska staten.

380 miljoner kronor betalas ut

Skadeståndet beräknas som så att 3000 euro betalas för varje nu upphävd dom och ytterligare 1500 euro för varje år som en person dömts till fängelse. 500 euro ska betalas ut för varje brottsutredning som inletts och om utredningen inneburit ekonomiska, yrkesmässiga eller hälsomässiga nackdelar skall ytterligare 1500 euro betalas. Drygt 380 miljoner svenska kronor har lagts undan inför projektet och man hoppas på att kunna börja med utbetalningarna i februari nästa år, förutsatt att förslaget röstas igenom i det österrikiska parlamentet innan nyår.

– Denna ekonomiska ersättning kan aldrig gottgöra för det lidande de utsattes för och den orättvisa som inträffade. Men det är av yttersta vikt att vi äntligen tar ansvar för den här delen av vår historia, säger justitieminister Alma Zadic till AFP.