Hade 20 ton skräp i lägenheten – vräktes och fick betala 148 000

Susanne Nilsson
Foto: Hyresnämnden

En man i 60-årsåldern samlade extrema mängder tidningar och förpackningar i sin lägenhet. Det kostade honom hyreskontraktet och drygt 148 000 kronor.

Mannen hade bott i lägenheten i Malmö i 40 år. Hans gigantiska samling av tidningar och förpackningar, som enligt fastighetsägaren vägde drygt 20 ton, täckte hela golvet i tvårumslägenheten och var även travade i högar från golv till tak. Grannarna hade klagat på dålig lukt i huset, men mannens enorma kollektion upptäcktes först för två år sedan när en vattenläcka uppstod och fastighetsvärdens personal och reparatörer behövde komma in i lägenheten.

Fara för brand och ohyra

Hyresvärden ansåg att skräpsamlingen hotade säkerheten i hela huset då det fanns risk för att den skulle kunna fatta eld eller dra till sig ohyra. Mannens hyreskontrakt sades därför upp efter upptäckten och han avhystes senare från lägenheten med hjälp av kronofogden. Mannen har överklagat uppsägningen och hyresvärdens ekonomiska krav, men nu har ärendet fått ett avgörande i Malmö tingsrätt. Mannen ska betala hyresvärdens rättegångskostnader, några obetalda hyror, ersättning för avhysning samt för slutrensningen av lägenheten. Det sammanlagda beloppet uppgår till 148 636 kronor.

Kände sig orättvist behandlad

Hyresgästen själv har, enligt tidningen Hem & Hyra, i rätten framfört att han anser sig ha blivit orättvist behandlad av fastighetsägaren och grannarna samt att han förlorat saker till ett värde av 100 000 kronor i samband med vräkningen. I rätten framkom det också att han fått hjälp av socialtjänsten i Malmö och av Samlarteamet, som hjälper människor med samlarmani. Men, rätten ansåg alltså att hyresvärdens bevisning räckte och fastställde därför uppsägningen av hyreskontraktet samt det ekonomiska ersättningskravet mot mannen.