Guldsmed dömd till fängelse – lurade fler än 100 kunder

Susanne Nilsson

En man som drivit en guldsmedsbutik i Södertälje har dömts till fängelse för grovt bedrägeri, förskingring och bokföringsbrott. Det rapporterar Dagens Juridik. Rättegången pågick under hela hösten 2023, och målet bestod av mer än hundra åtalspunkter.

Den 46-årige mannen har tagit emot guldsmycken som kunder lämnat in till butiken för reparation, och sedan inte lämnat tillbaka dem. En del av smyckena har återfunnits i butiken, andra har mannen pantat på olika pantbanker. De flesta smyckena har inte återfunnits.

Kunder lämnade in smycken som de inte fick tillbaka

Under 2019 och 2020 gjorde flera kunder polisanmälningar mot mannen i guldsmedsbutiken efter att de lämnat in smycken som de inte fick tillbaka. Mannen och hans far, som ägde butiken, häktades och polisen gjorde en husrannsakan i butiken. Misstankarna mot fadern avskrevs, och både han och sonen försattes på fri fot.

Åtalades för drygt 100 fall av bedrägeri och förskingring

Utredningen gällande sonen fortsatte, och ledde till att mannen åtalades för drygt hundra fall av bedrägeri och förskingring. Han åtalades också för bokföringsbrott då det under utredningen framkom att han inte skött bokföringen på rätt sätt. Södertälje tingsrätt bestämde påföljden till fängelse i två år och sju månader. Han ska också betala skadestånd på cirka 1,4 miljoner kronor. En 50-årig man dömdes i samma mål till villkorlig dom för häleri.