Gudrun Schyman deltog i olaglig demonstration med Återställ våtmarker

Susanne Nilsson

Gudrun Schyman, före detta partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, deltog på måndagsmorgonen i en olaglig demonstration tillsammans med organisationerna Återställ våtmarker och Klimatalliansen. Det skriver GP.

Klimataktionen, som genomfördes utan tillstånd, utfördes mitt i Stockholm och pågick i två timmar. Deltagarna gick en långsam promenad genom staden, mitt på bilvägar så att trafiken stoppades. I täten av demonstrationståget gick den 74-åriga Schyman.

– Jag tar gärna diskussionen med de som blir förbannade, säger hon till GP.

“Måste prova alla vägar”

Gudrun Schyman har engagerat sig mer och mer i klimatfrågan, och är numera talesperson för miljörörelsen Klimatalliansen. Den bildades 2021, ställde upp i valet 2022 och fick cirka 1700 röster.

– Klimatkrisen är det allra viktigaste just nu. Det är bråttom och vi måste prova alla vägar för att försöka påverka politiken. Politikens handfallenhet, inte minst regeringens, är förvånansvärd, säger Schyman till GP.

Del av en internationell rörelse

Måndagens aktion i Stockholm är en del av den internationella rörelsen A22 Network. Under en tvåveckorsperiod har rörelsen genomfört liknande demonstrationer, så kallade slow walks, runt om i världen för att uppmärksamma klimatfrågan och sätta press på politikerna.