Grekiska kustbevakningen avfärdar all kritik mot dess insats efter skeppsbrottet

Nathalie Wästerlund

Grekiska kustbevakningen avfärdar nu all kritik som riktats mot dem efter skeppsbrottet i Medelhavet förra veckan. FN har nu krävt en utredning av Greklands hantering av katastrofen och hävdar att fler åtgärder borde vidtagits tidigare.

Mellan 400-750 personer beräknas ha varit ombord på flyktingbåten som tros ha varit på väg från kuststaden Tobruk i östra Libyen mot Italien. De som har hittats vid liv kommer från bland annat Syrien, Egypten, Pakistan, Afghanistan och Palestina. Uppgifter från överlevande säger att människorna ombord betalade omkring 4000 amerikanska dollar till människosmugglarna som skulle ta dem över havet. Men båten kom aldrig fram utan förliste utanför Greklands kust.

– Smugglarna ser inte dig som människa, för dem är du 4 000 amerikanska dollar i fickan så snart du kliver ombord och båten kör iväg, berättade 23-årige Amir, som skulle åkt med men ångrade sig i sista stund, för Dagens Nyheter.

Kan ha varit möjligt att ingripa tidigare

När de första uppgifterna om skeppsbrottet kom förnekade kustbevakningen att det hade varit möjligt att ingripa för att hjälpa migranterna tidigare. Även om EU:s gränsmyndighet Frontex upptäckt båten i internationellt vatten redan dagen innan så höll den en stadig kurs och skickade inga nödsignaler enligt gränsbevakningen.

BBC ifrågasätter kustbevakningen

Men brittiska BBC ifrågasätter dessa uppgifter. Med hjälp av offentlig data har man identifierat den plats där två civila fartyg bistod migrantbåten med vatten och mat dagen innan tragedin. Enligt BBC kan man sedan se att båten inte ska ha rört sig nämnvärt, innan den förliste sju timmar senare.

Enligt både maritim lag och EUs bestämmelser är det obligatoriskt att ingripa för att undsätta människor i nöd på sjön, även om det rör sig om brottslingar eller människosmuggling. Hjälporganisationer och anhöriga till de drunknade undrar därför om inte mer kunde ha gjorts.

Rep kan vara orsaken till förlisningen

Omkring 100 personer kunde tas i land säkert. Av dessa är det flera som vittnar om att kustbevakningen kastat ut ett rep, och att båten därefter kantrat.

– Det var omkring två timmar innan båten sjönk, och det var en del av ansträngningarna för att förhandla fram en räddningsinsats. Man ville komma nära fartyget med en mindre, uppblåsbar båt som skulle lägga sig parallellt för att kommunicera, sa Greklands migrationsminister Manos Logothetis till brittiska Channel 4. Han avfärdar dock att detta skulle ha bidragit till skeppsbrottet. Exakt vad som fick båten att sjunka är ännu inte känt.

Grekland avfärdar all kritik

En talesperson från den grekiska regeringen hävdade att de ombord flyktingbåten inte velat ha hjälp och att de lossat repet som kustbevakningen kastat ut. Detta dementeras dock av personerna ombord. Den grekiska kustbevakningen avfärdar all kritik som riktas mot dem och menar att de gjorde allt de kunde. Huruvida det stämmer får FN:s utredning bestämma.

27 000 “försvunna” migranter på nio år

Båten sjönk omkring klockan 23:00. De omkring 100 personerna som överlevde räddades av förbipasserande båtar. Enligt Internationella organisationen för migration, IOM, har fler än 27 000 migranter drunknat eller ”försvunnit” i Medelhavet sedan 2014. Hittills i år är antalet 1 289. Olyckan den 14 juni var den värsta och mest dödliga på flera år.