Grannbråk spårade ur – kvinna i 85-årsåldern misshandlad

Susanne Nilsson
Borås tingsrätt dömde mannen för misshandel. Foto: Johan Wingborg

En kvinna i Borås tyckte att hennes grannar, en man i 50-årsåldern och hans familj, var störande. Hon hade flera gånger ringt polisen angående störningarna. Mannen ansåg att kvinnan, som är i 85-årsåldern, klagade i onödan.

I somras urartade bråket mellan grannarna och slutade med att den äldre kvinnan blev misshandlad.

Spelade hög musik

Kvinnan gick ut med soporna en kväll då hon hörde att några ungdomar spelade hög musik i ett garage. Hon bad dem sänka musiken, vilket de då gjorde. Ungdomarna påpekade för kvinnan att hennes 50-åriga granne också spelade hög musik i sin bostad. Kvinnan bad ungdomarna att säga åt grannen då hon själv inte ville göra det.

Knuffade och sparkade kvinnan

När kvinnan var på väg tillbaka till sin bostad kom hennes granne. Han var upprörd, skrek åt kvinnan och kallade henne “jävla kärring”. Sedan knuffade han omkull henne, och sparkade henne då hon låg på marken. Därefter gick han in till sig igen och kvinnan blev liggande då hon inte kunde ta sig upp själv. Hon ropade på hjälp och försökte krypa till sin dörr, och efter en stund kom mannens sambo ut och hjälpte henne upp. Den äldre kvinnan gick därefter in till sig och ringde polisen och sin hyresvärd.

Nekade i förhör

Hyresvärden kom först till platsen och hann prata med den 50-årige mannen innan polisen kom. Mannen ska då ha berättat för hyresvärden att han hade knuffat omkull sin granne. Han nekade dock i förhör till att han knuffat eller sparkat kvinnan, och hävdar att han bara rört vid hennes arm för att få henne att stanna och att hon då tappat balansen och ramlat. Han medger att han kallade henne “jävla kärring” eftersom han var irriterad på att hon klagade på honom och hans familj.

Dömdes till fängelse

Mannen dömdes till två månaders fängelse för misshandel. Han ska också betala knappt 13 000 kronor i skadestånd till grannkvinnan.