Globen håller stängt under hela 2024 – ska renoveras

Nathalie Wästerlund
Foto: Holger.Ellgaard - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48269442

Avicii Arena, i folkmun kallad Globen, kommer att hålla stängt för renoveringar under 2024. NCC, samma bolag som byggde den stora sfären, har nu fått uppdraget att renovera den.

Bland annat ska akustiken förbättras. I jämförelse med andra arenor i Sverige och resten av världen har Avicii Arena enligt besökare sämre akustik när det vankas konsert. Själva arenarummet kommer att renoveras och moderniseras för en mer flexibel arena med närmare publikupplevelse. Ovanför arenans ekvator kommer nya gondollounger och en ny konstruktion, en ring, att byggas.

– SGA Fastigheter har under ett flertal år arbetat med att finna det bästa sättet att uppgradera den fantastiska Avicii Arena, Globen, för framtiden på ett klokt och ansvarsfullt sätt, inom ramarna för Stockholms kommunfullmäktiges beslut, säger Mats Viker, VD hos SGA Fastigheter som äger Globen.

Hovet kommer att rivas

När arbetet är färdigställt kommer ishockeymatcherna flyttas från Hovet in i arenan. Den isrink som finns under mark i Hovet behålls för träningsaktiviteter. Övriga delar av Hovet kommer sedan att rivas för att ge plats åt bostäder, kontor, restauranger och affärer.

– Att uppdatera en unik och komplex byggnad som Avicii Arena måste göras varsamt, med respekt för byggnadens historiska utseende och med moderna krav och teknik i fokus. Vi är väldigt stolta över att få återkomma till detta landmärke som NCC byggt, vidareutvecklat och nu ska modernisera, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden, i ett pressmeddelande.