Globalt värmerekord fjärde dagen i rad – klimatförändringen “utom kontroll” enligt FN

Nathalie Wästerlund

Under torsdagen sattes ytterligare ett nytt rekord för den varmaste dagen som någonsin uppmätts globalt. FN säger att klimatförändringen är “utom kontroll”.

Måndagen den 3 juli skapade rubriker över hela världen. Det var den varmaste dagen som någonsin uppmätts på jorden då snittemperaturen för första gången översteg 17 grader. Enligt Center for Environmental Protection landade siffran på 17,01 grader celsius. Redan på tisdagen dagen efter uppnåddes ytterligare ett rekord då snittemperaturen låg på 17,18 grader. Det är drygt en grad över snittet för perioden 1979 till 2000.

Värre än värme i enskilda områden

– Att det är ett globalt rekord är intressant och det är värre än extremt hög temperatur i enskilda områden några dagar eftersom värmebölja på någon plats oftast innebär kallare på någon annan. När hela jorden har en hög temperatur i medeltal, inklusive södra halvklotet där det är vinter nu, så säger det mycket mer, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter.

Tre värmerekord på fyra dagar

Den globala medeltemperaturen brukar vara som högst i slutet av juli. Experter tror därför att vi kan vänta oss fler rekordsiffror. Vädret har dock inte låtit vänta på sig så länge, utan redan under torsdagen uppmättes ännu ett värmerekord. Snittemperaturen noterades då till 17,23 grader. 

Även haven påverkas av den extrema värmen. Nordostatlanten har enligt DN varit 4-5 grader varmare än normalt, en följd av marina värmeböljor kring Storbritanniens kust. Även Antarktis har varit ovanligt varmt, vilket påverkar isarna. Isens utbredning har varit 2,5 miljoner kvadratkilometer mindre än normalt för årstiden. FN säger enligt The Guardian att klimatförändringen är “utom kontroll” efter de nya rekorden.

El Niño är boven i dramat

Anledningen till de ovanligt höga temperaturerna och värmerekorden är enligt forskare en kombination av klimatförändringarna och att vi befinner oss i början av en El Niño-period. El Niño är ett väderfenomen som gör passadvindarna i området kring ekvatorn svagare. Dessa vindar gör att varmt havsvatten normalt sett förskjuts västerut, närmare Australien, medan det svalare vattnet letar sig närmare Sydamerika. När passadvindarna försvagas förskjuts det varma vattnet istället österut och påverkar klimatet på hela jorden, vilket kallas El Niño.

– El Niño kommer säkert att bidra till ökade lufttemperaturer, det finns risk för flera nya värmerekord, avslutar Michael Tjernström.