Giftigt ämne läckte ut på kafferosteri – hade hamnat i fabriken av misstag

Nathalie Wästerlund

I Arvid Nordquists kafferosteri i Solna, Stockholm, upptäcktes vid lunchtid en påse med den giftiga gasen fosfin i. Påsen hittades i en container med råkaffe. Den giftiga gasen används frekvent i syfte att rengöra, men hade nu hamnat på helt fel ställe.

Fosfin används för att rengöra containrar och för att förebygga spridandet av smittsamma sjukdomar. Påsen upptäcktes i samband med att containern skulle tömmas, och eftersom den inte skulle ligga kvar där så kontaktade fabriken giftinformationscentralen. Där uppmanades dem att istället ringa räddningstjänsten, vilket de gjorde.

Två personer som hade exponerats för den giftiga gasen vårdades på plats av ambulanspersonal, men ingen av dem verkar ha tagit någon större skada. Thomas Sjöberg, befäl vid räddningstjänsten, berättade enligt Expressen att de var vakna och talbara och hade gått själva till ambulansen.

Byggnaden evakuerades inte, och insatsen som fokuserade på att få bort resterna av fosfinet pågick till strax efter klockan 15. Det ska inte heller vara någon fara för allmänheten.