Garcia Blom, 22, döms till livstids fängelse för mordet på sin egen mamma

Nathalie Wästerlund
Garcia Blom döms till livstids fängelse för att ha mördat sin egen mamma Nadja Blom. Foto: Privat

En av de två åtalade bröderna döms nu för mordet på sin mamma i Göteborg förra året. Han döms till livstids fängelse. Den andra brodern frias från mordanklagelserna då åklagaren inte lyckats bevisa något gemensamt motiv.

Mordet ägde rum i juli förra året. En kvinna och hennes pojkvän blev påkörda av en bil i centrala Göteborg. Påkörningen fick till följd att den då 38-åriga kvinnan flög upp i luften och landade på marken igen, ca 40 meter från platsen där hon blev påkörd. Hon fick bland annat omfattande huvudskador, blödningar i hjärnan och flera brutna ben. Hon avled kort därefter av sina skador. Även pojkvännen träffades och flög upp i luften. Han ådrog sig flera allvarliga skador som hade kunnat vara livshotande om han inte fått den sjukhusvård som han fick, men överlevde händelsen.

Hedersmotiv bakom mordet

Kvinnans två söner blev snabbt misstänkta för mordet och mordförsöket. Tingsrätten meddelade idag att den 22-årige äldre sonen, Garcia Blom, döms till livstids fängelse. Hans lillebror frikänns helt eftersom man, trots att det är bevisat att han satt med i bilen vid mordtillfället, inte kan bevisa ett gemensamt motiv. Detta eftersom man inte kan bevisa att han varit medveten om vad som skulle komma att ske. Åklagaren menar att det funnits ett hedersmotiv bakom händelsen, och har som en “försvårande omständighet påstått att motiven bakom samtliga uttalanden – bortsett från försök till grov utpressning och grovt förtal – varit att bevara eller återupprätta heder”, enligt domslutet.

Flera personer döms

Garcia Blom ska betala skadestånd till den påkörda mannen med 254 700 kr, sin mormor med 185 558 kr, tre syskon med vardera 150 000 kr och sin moster med 110 000 kr. Han har även utretts för och dömts för fler brott – olaga hot mot sin mamma, ringa narkotikabrott och rattfylleri. Den yngre brodern döms för två fall av olaga hot mot den påkörde mannen och för brott mot knivförbudslagen. Påföljden blir ungdomsvård. Även släktingar till bröderna döms för mindre allvarliga brott såsom olaga hot.