Garagetak på nedersta våningen gav vika – flera ton betong rasade in

Nathalie Wästerlund
Foto: Skärmklipp från privat videoklipp

För ungefär två veckor sedan skulle laddstolpar installeras i ett garageutrymme under ett höghus i Lerum. Ordföranden vid bostadsrättsföreningen Utsikten, Valter Moss, befann sig på platsen tillsammans med två hantverkare. Plötsligt började taket att knaka.

– Det knäppte till först och då trodde vi att det var någon fågel eller mus i taket. Men när knäppning nummer två kom, då sa vi: ”Nej, nu får vi gå ut”, säger Valter Moss till Lerums Tidning, som var först med att rapportera om händelsen.

Flera ton betong rasade in

Plötsligt började taket att svikta in. Samtliga personer befann sig fortfarande i garaget, men hann ut utan att komma till skada. Flera ton betong rasade in – dessutom på markplan i det elva våningar höga huset. Flera bilar blev i princip helt krossade av raset.

Misstänker fuskbygge

En utredning pågår just nu om vad som är orsaken till olyckan. Besiktningsmän och försäkringsbolag misstänker att fuskbygge kan ligga bakom. Renovering och sanering kan komma att kosta uppemot en miljon kronor, vilket bostadsrättsföreningen själva hittills har fått stå för.

Byggentreprenören Tornstaden var ansvariga för bygget av höghuset Utsikten. Lerums Tidning frågade hur de bemöter de boendes uppfattningar om att raset var deras fel.

– Som sagt så pågår en utredning kring detta. Om den visar att undertaket över garageytan varit undermåligt byggt kommer vi givetvis ta vårt ansvar, blev deras svar.