Gänguppgörelse bakom mord på köpcenter – 15-åring gripen

Nathalie Wästerlund

En 15-årig pojke anhölls under fredagseftermiddagen som misstänkt för mord och mordförsök. Detta efter att han hade avlossat flera skott inne i shoppingcentret Emporia i Malmö. En man avled och en kvinna skadades allvarligt.

Strax efter 17 i fredags avlossades flera skott inne på Emporia i Malmö. En man träffades med tre skott i bröstet och avled på platsen kort därefter. Även en förbipasserande kvinna träffades av skott och vårdas nu på sjukhus med allvarliga skador. 

Motivet tros vara gänguppgörelse

Den 31-årige mannen har enligt polisen tidigare haft en ledande roll inom ett kriminellt MC-gäng och ska ha varit måltavla för skytten. Knappt 20 minuter efter skotten anhölls en 15-årig pojke i anslutning till brottsplatsen.

Vittnen på plats berättar om hur panik utbröt inne på shoppingcentret. Många flydde ut på gatan medan andra sökte skydd inne i butikerna. Vid 18.30-tiden gjorde polisen bedömningen att den omedelbara faran för allmänheten var över och att ingen hotbild mot Emporia råder. Trots detta valde Emporia att hålla stängt under lördagen.

Expressen uppger att mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, samma dag suttit som åhörare på en rättegång i Malmö tingsrätt där tre unga män från samma gäng stod åtalade för en skjutning från tidigare i år.