Gängledare planerade mord på rivaler – döms till långt fängelsestraff

Susanne Nilsson
Gängledaren dömdes till 9 års fängelse för att bland annat ha planerat två mord där offren sköts ihjäl.

På fredagen kom domen mot en 25-årig man som pekats ut som ledare för Östberganätverket. Mannen döms till nio års fängelse för bland annat förberedelse till mord.

Mannen döms för att ha planerat morden på två män, den ena tidigare ledare för Östberganätverket och den andra högt uppsatt i samma gäng.

Båda männen sköts ihjäl

Den 34-årige före detta ledaren för nätverket sköts ihjäl i augusti förra året i en hotellobby på Kungsholmen i centrala Stockholm. Den andre mannen, en 27-åring, sköts till döds vid Haninge Centrum i augusti i år. Den nu dömde mannen anses vara den som planerat morden på de två männen.

Det var under våren 2020 och fram till våren 2021 som polisen, via analyser av krypterade chattar, upptäckte mordplanerna. I chattarna framgår att det är 25-åringen som fattat beslut om att de båda männen ska mördas. Han ska också ha varit den som lejde personer att utföra morden och som såg till att vapen fanns.

Långvarig konflikt

Under den senaste tiden har flera interna konflikter uppstått inom Östberganätverket, något som lett till splittringar bland medlemmarna. Nätverket har delats upp i två grupper, och den nu dömde mannen ses som ledare i den nya falangen. De har nu  lierat sig med Bredängsnätverket, som den gamla falangen av Östberganätverket tidigare haft en djup konflikt med.

Blev själv utsatt för mordförsök

25-åringen blev själv utsatt för ett mordförsök 2016, då han sköts när han satt i en bil i närheten av Östberga. Han skadades svårt vid händelsen men överlevde. År 2020 mördades hans bror i Älvsjö.

Kommer att överklaga

Mannen döms till nio års fängelse för försök till mord och grovt vapenbrott. Han förnekar brott och mannens advokat, Ersin Aziman, säger till Expressen att de kommer att överklaga domen.