Gängledare döms för kidnappning av Einár

Susanne Nilsson
39-årige Mario Golzar Mia, ledare för Dalen-nätverket, dömdes på måndagen till 13 års fängelse för bland annat kidnappningen av Einár (bilden). Foto: Pontus Esse Carmback

Mario Golzar Mia, 39, dömdes på måndagen till 13 års fängelse för flera olika brott. Han ska bland annat ha varit hjärnan bakom kidnappningen av rapartisten Nils Einár Grönberg 2020. 39-åringen har pekats ut som ledare för det kriminella Dalen-nätverket.

Tidigare har två andra rapartister, Yasin Mahamoud och Haval Khalil, dömts för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen. Även ledaren för Vårbynätverket, Chihab Lamouri, har dömts för inblandning i samma brott.

Aktiv roll

Mario Golzar Mia döms i Einárfallet för människorov, rån, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 

– Tingsrätten har bedömt att mannen haft en aktiv och nödvändig roll för genomförandet av människorovet och rånet. Mannen dessutom begått ytterligare brott mot rapartisten. Tingsrätten har också kommit fram till att mannen ägnat sig åt omfattande handel med kokain, säger rådmannen Kajsa Hällje i ett pressmeddelande.

Utöver brotten mot Einár döms han också för synnerligen grovt narkotikabrott och grov misshandel. Det sammanlagda straffet bestäms till 13 års fängelse.