Gängledare åtalas – misstänks ligga bakom kidnappningen av Einár

Susanne Nilsson
Foto: Pontus Esse Carmback., CC BY 3.0, Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122598905

En 39-årig man, som enligt polisen är ledare för ett kriminellt nätverk, åtalas för att ligga bakom kidnappningen av artisten Einár våren 2020.

Den nu åtalade mannen flydde från Sverige efter kidnappningen och blev internationellt efterlyst. I mars i år kunde han till slut gripas i sitt hemland Bulgarien.

Planerat och organiserat kidnappningen

39-årige Mario Golzar Mia pekas ut som ledare för det kriminella Dalennätverket. Han är enligt åtalet den som planerat, organiserat och även deltagit i kidnappningen av den numera avlidna rapartisten Nils “Einár” Grönberg. Förutom människorov åtalas han även för  rån, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse kopplad till kidnappningen, samt för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Misshandlades och rånades

Einár kidnappades i april 2020 av personer från flera olika kriminella nätverk. Han var då endast 17 år gammal. Kidnapparna tog honom till en lägenhet i Vårberg där han misshandlades och rånades på en Rolexklocka och guldkedjor till ett värde av cirka en halv miljon kronor. Det togs också förnedrande bilder på honom, som kidnapparna hotade att sprida på nätet om Einár inte betalade dem tre miljoner kronor. Några pengar betalades aldrig, och bilderna på Einár fick stor spridning på sociala medier. Kidnapparna planerade även att spränga en bomb utanför den bostad där Einár bodde med sin mamma, men polisen lyckades stoppa sprängningen.

Flera personer har tidigare dömts för inblandning i kidnappningen, bland dem rapparna Yasin och Haval och Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri.

Sköts till döds

Einár hann aldrig vittna mot de personer som kidnappade honom. Den 21 oktober 2021 sköts han till döds i Hammarby sjöstad. Han blev endast 19 år gammal.