Fyra studenter brutalt knivmördade – fortfarande ingen misstänkt trots omfattande bevismaterial

Nathalie Wästerlund
De fyra mordoffren Ethan Chapin, Xana Kernodle, Kaylee Goncalves och Madison Mogen. Foto: Privat

Den 13 november i år hittades fyra döda universitetsstudenter i Idaho, USA. De hade alla blivit brutalt knivhuggna till döds. Trots tusentals tips som kommit in till polisen, så finns ännu ingen misstänkt gärningsman i fallet.

Studenterna hette Madison Mogen, Kaylee Goncalves, Xana Kernodle och Ethan Chapin. Alla bodde i huset där attacken skedde, förutom Chapin. Under kvällen hade Mogen och Goncalves varit ute på en bar tillsammans, medan de andra två hade befunnit sig på en fest i närheten. Samtliga kom hem till huset strax innan klockan 2 på natten den 13 november. Detta enligt CBS News.

Sov genom brutala knivdådet

Någon timme efter att de kommit hem var de alla döda – brutalt mördade. Efter ett samtal till larmcentralen kom polis till platsen och hittade kropparna. I huset befann sig även ytterligare två studenter – som till synes hade sovit genom attackerna. De var oskadda och sade sig inte ha hört något misstänkt överhuvudtaget. Polisen har gått ut med att dessa två inte tros ha någon inblandning i morden.

FBI:s profilerare yttrar sig om morden

Mordvapnet, som tros vara en större kniv av något slag, har fortfarande inte hittats. Före detta FBI-agenten och profileraren Mary O’Toole sade i ett uttalande att det troligen var ”en ganska robust kniv”, och kallade den ett ”mycket effektivt skärinstrument” som gärningsmannen förmodligen hade erfarenhet av att använda. O’Toole resonerar vidare att gärningsmannen troligtvis inte hade gjort sig av med mordvapnet, utan fortfarande har det kvar i sin ägo.

Totalt över 6000 inkomna tips

Trots att det snart gått en månad sen morden så har polisen inte gått ut med huruvida det finns några misstänkta i fallet. Men de insamlade bevisen och inringda tipsen har varit många – lokala myndigheter säger enligt CBS News att drygt 110 fysiska bevis har tagits från brottsplatsen, och drygt 6000 tips har totalt kommit in från allmänheten.

Söker efter bilförare

I onsdags gick polisen ut med att de söker efter föraren till en vit Hyundai som ska ha “varit i närheten” under tiden för morden. Denne kan ha mycket viktig information som kan vara ännu en pusselbit i utredningen. Föraren ska dock inte vara misstänkt för något, utan efterlyses endast för att polisen vill höra vederbörande upplysningsvis.

Tidslinjen har fortfarande glapp i sig

Huset anses fortfarande vara en aktiv brottsplats, och utredningarna pågår fortfarande. Över 150 förhör har hållits, och de överlevande studenterna har granskats grundligt. Tidslinjen har fortfarande flera glapp i sig, och arbetet med att utesluta brottsoffren som eventuella misstänkta pågår fortfarande, trots att de inte i nuläget betraktas som eventuella gärningsmän.