Fyra män dömda till långa fängelsestraff för synnerligen grova narkotikabrott

Susanne Nilsson
Foto: Tommy Andersson

Fyra män dömdes på torsdagen av Värmlands tingsrätt till tio års fängelse vardera för synnerligen grova narkotikabrott och narkotikasmuggling. Männen var, enligt tingsrättens dom, inblandade i en stor och omfattande narkotikahandel som bedrevs från Bålsta utanför Stockholm.

Två av männen greps i september förra året i Värmland nära norska gränsen. På ett släp kopplat till sin bil hade de knappt 250 kilo cannabisharts.

– Det här är det största narkotikabeslaget vi har gjort i Värmland, sade Roger Nilsson, gruppchef på Tullverket i Hån, i samband med gripandet.

Viktig bevisning hittades i telefon som kastats i vattnet

Efter att de två männen greps kunde narkotikahärvan nystas upp. En viktig del av bevisningen mot de fyra männen som nu dömts består av meddelanden på den krypterade appen Signal. Meddelandena hittades i en telefon som en av männen kastade i vattnet precis innan han greps, och som polisen sedan hittade. De fyra männen kunde knytas till de signalkonton som använts i konversationerna.

“Kan liknas vid ett väl organiserat företag”

Männen dömdes för flera fall av grova och synnerligen grovt narkotikabrott. Två av dem dömdes även för synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Personerna har haft olika ställning i det som närmast kan liknas vid ett väl organiserat företag. Hanteringen har varit helt kommersiell och syftet har varit att generera stor vinst och sprida narkotikan på den illegala marknaden, säger rättens ordförande Carolina Andersson i en kommentar.