Fyra livstidsdömda män släpptes efter hovrättsförhandlingarna

Susanne Nilsson
Svea hovrätt släppte de fyra häktade männen i väntan på dom. Foto: www.domstol.se

Fyra män, som av tingsrätten dömts till livstids fängelse för ett uppmärksammat mord i Huddinge, släpptes efter att hovrättsförhandlingarna avslutades. Det rapporterar flera medier.

Det var hösten 2021 som en 47-årig man sköts ihjäl med flera skott i ett bostadsområde i Huddinge. Sex personer åtalades för mordet. Två av dem friades helt, medan de övriga fyra dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Tre av dem dömdes även till utvisning på livstid.

Lurades till platsen

Enligt utredningen ska offret ha lurats till platsen. Det finns uppgifter om att mordet har kopplingar till PKK. Uppgifterna gör gällande att motivet till mordet kan ha varit att 47-åringen, som var turkisk kurd boende i Sverige, lejts av den turkiska staten att utföra ett mord på en 59-årig man. Dessa uppgifter har dock, enligt tingsrättens dom, inte kunnat bekräftas.

“En ren avrättning”

Tingsrätten ansåg att bevisningen mot männen var stark, och att livstids fängelse var det enda tänkbara alternativet.

”Det har varit fråga om en ren avrättning av en obeväpnad och intet ont anande person. Straffet kan därför inte bli annat än fängelse på livstid”, skrev Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande när tingsrättsdomen föll.

“Väldigt förvånad”

Nu har de fyra männen alltså släppts fria av Svea hovrätt i väntan på domen. Åklagaren i fallet, Mats Ihlbom, säger till Expressen att han inte hade väntat sig att hovrätten skulle fatta ett sådant beslut.

– Nej, jag är väldigt förvånad, säger han till tidningen.