Fyra åtalas för två mord och flera mordförsök efter skjutning i Farsta centrum

Susanne Nilsson

Fyra män åtalas för inblandning i skjutningen i Farsta centrum förra sommaren. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Åtalet gäller två fall av mord, 17 fall av mordförsök samt flera andra brott.

Skjutningen skedde den 10 juni 2023. Enligt åtalet började en av de misstänkta skjuta mot en folksamling utanför tunnelbanan i Farsta centrum i södra Stockholm. En 15-årig pojke och en 43-årig man dödades och fyra personer skottskadades.

Mordvapnet hittades i flyktbilen

Vapnet som gärningsmannen använde var ett militärt automatvapen. Fler än 20 skott avlossades mot en folksamling på torget utanför tunnelbaneuppgången. Polisen tog upp jakten på en bil som försvann från brottsplatsen, och två misstänkta gärningsmän greps när de fick stopp på bilen. I bilen hittades också vapnet som enligt åklagaren användes vid skjutningen. I augusti greps ytterligare två personer som misstänks för inblandning i skjutningen.

“Total hänsynslöshet”

De fyra som åtalas är unga män i 20-årsåldern. Förutom mord och mordförsök åtalas de också för grovt vapenbrott, grovt hot mot tjänsteman och flera andra brott. 

– Jag menar att de har agerat med total hänsynslöshet. Med tanke på att skjutningen inträffade en sommareftermiddag på en plats där många människor var i rörelse fanns det en överhängande risk för att fler skulle ha dödats eller skadats, säger Angelica Runesson, senior åklagare och förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Rättegången inleds den 17 april och beräknas pågå i ungefär en månad.