Furuviksparken utreds av länsstyrelsen – parkens lämplighet att hålla djur ifrågasätts

Nathalie Wästerlund
Två av de dödade schimpanserna, Manda och Linda. Foto: Furuviksparken.

Efter att sju schimpanser rymde från Furuviksparken i förra veckan, så utreds parken nu av Länsstyrelsen. Parkens lämplighet att hålla djur, såväl som säkerheten, ifrågasätts och ska utredas.

I förra veckan sköts fyra schimpanser ihjäl efter att ha rymt från sin inhägnad i Furuviksparken. Totalt sju apor lyckades rymma, och en av de tre överlevande blev skottskadad. De tog sig ut via fönstren i aphuset, där de lyckats låsa upp både dörrar och fönster samt haft sönder bland annat ett värmeaggregat.

Flera döda djur

Det skulle även visa sig att fler djur tog skada i samband med rymningen. Enligt Expressen hittade man två fågelspindlar, sex snäckor och ett antal fiskar döda. Även en sköldpadda som bodde i samma hus som aporna fick avlivas efter att den blivit biten.

Utredning har inletts

Det är länsstyrelsen som ansvarar över de tillstånd som djurparker har, och de är därför ansvariga för att se till att verksamheterna drivs ordentligt. En utredning har inletts för att se över hur säkra djurens inhägnader verkligen är.

– Nu har vi sett att de här djuren har kunnat komma ut ur sina hägn. Då behöver vi ta reda på hur det kunde hända, sade Jenny Larsson, avdelningschef för jordbruk och djur på Gävleborgs länsstyrelse, till SVT Nyheter.

Erkänner brister i säkerheten

Furuviks VD, Sandra Wilke, ser positivt på utredningen.

– Vi kommer genomföra en grundlig utredning som kommer göras av en oberoende part. Då hoppas vi såklart att vi får reda på vad det är som hänt. Vi har ju brustit, någonstans har vi brustit i vårt säkerhetsarbete för att hålla schimpanserna säkra i sitt hägn, sade hon till Bohusläningen.