Fritagne 20-åringen internationellt efterlyst – har kopplingar till kriminellt nätverk

Susanne Nilsson

Milad Safi, 20, som fritogs vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping på onsdagen, begärdes idag internationellt efterlyst på begäran av åklagare. Safi är dömd till tio års fängelse för ett mordförsök och befann sig före fritagningen på häktet i Norrköping i väntan på anstaltsplacering.

Safis advokat Daniel Roos säger till SVT att man inte vet vilka det är som fritagit honom, eller om han själv var med på det.

– Eftersom det är två beväpnade personer som kommer och tar honom så vet man inte om det är hans vänner eller fiender.

Efter fritagningen inleddes en stor sökinsats. En man greps och togs in till förhör men släpptes sedan.

Tillhörde kriminellt nätverk

Safi ska tidigare ha haft en central roll i det kriminella nätverket Satudarah assassins. Han dömdes för mordförsök efter att han från en bil sköt flera skott mot en annan bil där en medlem i ett rivaliserande gäng befann sig. Ett av skotten träffade bilen, ett annat gick igenom fönstret till en lägenhet i närheten. En ledig polis blev vittne till skjutningen, och efter en biljakt greps Safi tillsammans med en annan man.

Ledaren sköts ihjäl

Skjutningen som Safi dömdes för ledde till flera hämnddåd, bland annat placerades en sprängladdning utanför hans port. I augusti förra året sköts ledaren för Satudarah assassins ihjäl på köpcentrumet Emporia i Malmö. Efter det ska gänget ha lagts ned.

Kan ha haft lättare restriktioner

Daniel Roos säger till SVT att restriktionerna på häktet ofta lättar för de dömda som väntar på anstaltsplacering, men att det är oklart om Safi kunnat meddela någon att han hade ett planerat sjukhusbesök.

– Jag vet inte vilka begränsningar eller restriktioner han har haft. Det beror nog på enskilda häktets rutiner. Det är inte så att man kan ta upp en telefon och ringa till vem som helst.