Frias för kokainsmuggling – för att vittnet drabbats av “minnesförlust”

Nathalie Wästerlund
Över 10 kilo kokain beslagtogs, nu frias en av de huvudmisstänkta eftersom vittnet inte längre minns. Foto: Tullverket

I april förra året stoppades en 21-årig man och hans flickvän i tullen i Malmö. I sin bil hade de totalt 10,3 kilo kokain. I förhör namngav mannen två andra personer som sina uppdragsgivare, och även de delgavs misstanke. Detta rapporterar Sydsvenskan.

En av de som mannen namngav var en 25-årig man, som misstänks ha organiserat transporten av kokainet från Nederländerna till Sverige. Men när rättegången mot denne man drog igång så mindes plötsligt 21-åringen ingenting – hans svar på alla frågor var helt enkelt att “jag kommer inte ihåg”.

“Känns onekligen fel”

Den 21-årige mannen fick straffrabatt eftersom han uppgett namnen på de två personer som han hävdat var drivande i fallet. Initialt bedömdes straffvärdet ligga på sex år och tre månader för synnerligen grov narkotikasmuggling. När straffrabatten applicerades landade straffet på fem år.

– Att man kan få en straffrabatt och sedan några månader senare sitta i en stor förhandling och säga ”jag minns inte” på allt, det känns onekligen fel, säger åklagare Anna Broomé till Sydsvenskan.

Friades av tingsrätten

Tingsrätten ansåg inte att uppgifterna som de tidigare fått om 25-åringen var tillräckligt underlag för att döma honom, särskilt med tanke på att det inte framkommit nya uppgifter från 21-åringen under rättegången. 25-åringen kunde därför inte dömas, utan friades av tingsrätten för narkotikasmuggling.