Friades i tingsrätten efter skjutning – döms i hovrätten för flera mordförsök

Susanne Nilsson

En man som tidigare åtalats för mordförsök och friats i tingsrätten dömdes på torsdagen till ett långt fängelsestraff av hovrätten. Det framgår av ett pressmeddelande från Svea hovrätt, där rätten skriver att de delvis gör en annan bedömning av fallet än tingsrätten.

Mannen åtalades tillsammans med en annan man, som även han friades i tingsrätten. Åklagaren överklagade domen mot den ena mannen, som nu alltså dömts av hovrätten. Mannen dömdes för flera fall av mordförsök, och påföljden bestämdes till 17 års fängelse.

Del av gängkonflikt

Det var i december 2022 som en skottlossning utbröt på en restaurang i Huddinge i södra Stockholm. Sju skott avlossades och två personer som befann sig inne på restaurangen fick allvarliga skottskador. Händelsen tros vara en del i en gängkonflikt. De två personer som tros ha varit måltavlor för skjutningen hade hunnit lämna platsen, och de två som träffades av skotten hade ingenting med konflikten att göra.

Hovrätten gör en annan värdering av vissa bevis

Hovrätten anser att det är klarlagt att den nu dömde mannen är skyldig till flera fall av mordförsök den aktuella kvällen. Bevisningen mot honom består bland annat av att han kan knytas till den bil som användes till och från restaurangen den aktuella kvällen, och att han samma kväll bett en person att få låna ett vapen.

– Hovrätten gör delvis en annan värdering av vissa enskilda bevis än tingsrätten. Men det är framför allt den samlade styrkan av all presenterad bevisning som vi menar gör att det är visat att mannen har deltagit i skjutningen, säger rättens ordförande Sven Jönson i ett pressmeddelande.