Fortnite-utvecklarna tvingas betala 5,2 miljarder – lurade underåriga spelare på pengar

Nathalie Wästerlund
Foto: Sergey Galyonkin from Raleigh, USA - E3 2018, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70837079

Bolaget Epic Games, som ligger bakom det populära datorspelet Fortnite, tvingas nu betala drygt fem miljarder svenska kronor i böter. Detta efter att det kommit fram information om att de bland annat bryter mot amerikansk konsumentlagstiftning.

Fortnite är ett onlinespel som lanserades 2017. Spelet går ut på att 100 spelare släpps ned på ett stort område där de måste kämpa för sin överlevnad genom att slåss mot andra. Den spelare, eller det laget, som är sist kvar vinner. Fortnite har många yngre spelare, då det inte innehåller några grafiska eller explicita våldsscener.

Samlat illegal information om barn

USA:s myndighet Federal Trade Commission, FTC, har drivit målet om att utvecklarna Epic Games bryter mot amerikansk konsumentlagstiftning för att skydda barn. Bolaget ska, enligt World Street Journal, bland annat ha samlat information om spelare under 13 år utan att detta framgått till föräldrarna.

Lurar spelare till köp

Åklagare yrkade även på att bolaget illegalt gjort det möjligt för spelare att chatta och prata med varandra i realtid, vilket gjort att barnen blivit exponerade för mobbning, trakasserier och hot. FTC menar även på att Epic Games använt sig av en rad taktiker för att lura spelare till att köpa saker i spelet, som utrustning och vapen, och medvetet gjort processen att kräva återbetalning mycket svår.

Tvingas betala 520 miljarder dollar

Den totala summan som Epic Games tvingas betala är 520 miljoner dollar. Ungefär hälften av dessa är till konsumenter för skadan som uppkommit, och andra hälften är i form av ett vite.