Försökte sälja stulna bilar – tre döms till fängelse för grovt häleri

Susanne Nilsson

Tre personer, två män och en kvinna, har dömts till fängelse för flera fall av grovt häleri. De tre ska ha manipulerat och identifierat om stulna fordon i syfte att sälja dem vidare utomlands.

Den brottsliga verksamheten uppdagades vid en fordonskontroll som polisen gjorde i juni 2023. Polispatrullen fattade misstankar om att fordonet var stulet, och vid en kontroll på bilförarens adress hittades ytterligare ett stulet fordon.

– Det gjordes vid husrannsakan anmärkningsvärda fynd och det visade sig röra sig om en helförfalskning av fordonen och det är högst troligt att de skulle säljas vidare utomlands, säger Ronny Andreasson vid internationella brottsnätverksgruppen (IBN) i region Stockholm, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Omfattande och systematisk brottslig verksamhet

Vid husrannsakan hittades också nya registreringsskyltar, nya chassidekaler och försäkringar på fordonen som hade tecknats utomlands för att dölja bilarnas ursprung. Polisen inledde en utredning och satte in spaning mot de tre misstänkta. Fler stulna och manipulerade fordon hittades, och den fortsatta utredningen visade att det var en omfattande och systematisk brottslig verksamhet som pågick.

– Personerna som begår denna typ av brottslighet har stor teknisk kunskap och de använder sig ibland av teknisk utrustning som görs om för att se ut som något annat. Men vi har idag en större kunskap om brottslingarnas tillvägagångsätt och vilken utrustning som används, vilket i sin tur leder till att fler döms, säger Ronny Andreasson.

Männen och kvinnan dömdes till fängelse i 11 månader, 12 månader och 20 månader.