Förlegade bombskydd plockas fram – tunnelbanan ska ge skydd mot bomber och missiler

Nathalie Wästerlund
Väggelementen är tillverkade av stål och sandsäckar. Foto: SL

Efter att speciella bombskydd legat bortglömda i djupa bergrum under Stockholms vägar, så har man beslutat att ta fram dessa för installation i tunnelbanan. Detta på grund av det förändrade världsläget.

Väggelement gjorda av stål och sandsäckar har länge legat undangömda i tunnelbanans hemliga bergrum. Dessa ska kunna stå emot både bomber och missiler, men har inte bedömts behövas fram tills nu. Region Stockholms trafikförvaltning har nämligen beslutat att bombskydden ska installeras för att fungera som en viktig del i Sveriges beredskap vid händelse av krig.

Beredskap baserat på världsläget

– Vi gjorde en testmontering i Fridhemsplans tunnelbanestation förra våren för att bedöma tidsåtgången. Det förändrade världsläget gör att vi vill ha beredskap om det händer något, berättar Hicham Chardi på Region Stockholms trafikförvaltning för Mitt I, som var först med att rapportera om detta.

Inte samma sak som skyddsrum

Väggelementen kommer göra att tunnelbanestationerna fungerar som skyddade utrymmen. Ett skyddat utrymme ska ge skydd mot radioaktiv strålning och splitter, men behöver inte uppfylla alla kraven som ställs på skyddsrum. Vissa tunnelbanestationer fungerar redan som skyddade utrymmen, medan andra kommer att kunna klassas som dessa efter att dessa väggelement installeras.

Skyddsrum finns på flera stationer

De tunnelbanestationer som redan klassificeras som skyddade utrymmen är bland annat Gärdet, Fridhemsplan, Karlaplan, Kungsträdgården och T-Centralen. Det finns även skyddsrum på flera stationer, bland annat vid Brommaplan, Universitetet, Norsborg och Näckrosen.

Oklart antal skyddade utrymmen

Senast den sista mars ska samtliga kommuner och regioner i landet redovisa för MSB hur många skyddade utrymmen som finns, samt hur många fler som kan skapas. Det finns skyddade utrymmen över hela landet, till exempel i källare och garage, men efter att dessa togs bort ur systemen hos MSB 2006 så finns det ingen officiell redovisning över hur många som finns.

Återinför lagstiftningen

Men nu är det dags att återinföra denna kategori av beskydd, efter att den tagits bort ur lagstiftningen för att man, enligt tidningen, “ansåg att alla invånare skulle ha rätt till samma skydd”. Dessa kommer bidra till att öka skyddsnivån i Sverige vid höjd beredskap.