Förhandlingarna om regeringsunderlaget igång – Kristersson: ”Går bra”

Jannik Svensson
Ulf Kristersson under måndagens pressträff.

På förmiddagen hade Ulf Kristersson (M) och talmannen Andreas Norlén (M) ett möte om de pågående sonderingarna. Efter mötet höll de två Moderaterna en gemensam pressträff.

– I torsdags började vi förhandla mellan de fyra partierna som jag har samlat. Mitt budskap till talmannen var att regeringsförhandlingarna går bra men att ingenting är klart förrän allting är klart, sade Ulf Kristersson.

Majoritetsregering med SD, KD och L

Den regering som statsministerkandidaten Ulf Kristersson vill leda ser preliminärt ut som en majoritetsregering med SD, KD och L. Majoriteten som ett sådant block skulle innebära har en övervikt på tre mandat i kammaren – en svag majoritet sett i historisk kontext – men två mandat starkare än förra periodens regeringar.

– Vi var fyra partier som gick till val på att förändring inte bara är nödvändig men även möjlig, säger M-ledaren om den tilltänkta konstellationen.

Förhandlingarna förtäljer i dagsläget inte huruvida SD kommer att få ministerposter i den nya regeringen eller inte. Att SD får ministerposter är något L tidigare motsatt sig, samtidigt som SD sagt att det är något de förväntar sig.

Oklart vem som blir talman

Enligt tidigare praxis får det största partiet i regeringsblocket talmansposten, vilket i detta fall är SD. Kristersson avslöjar inte vilket parti som är aktuellt för talmansposten.

Förra valet var ett avsteg från praxis eftersom regeringsförhandlingarna dröjde så länge att riksdagen hann välja moderaten Andreas Norlén innan regeringen fanns på plats. När en talman väl är vald sitter denne hela mandatperioden.

Avgående talman Andreas Norlén (M). Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag

S tackar nej till möte

Under dagen kommer talmannen att träffa alla partier utom Socialdemokraterna som genom Magdalena Andersson (S) i samband med sin avskedsansökan i torsdags meddelade att partiet väljer att gå i opposition.

Magdalena Andersson leder expeditionsregeringen fram tills att en ny regering är på plats och Andreas Norlén leder riksdagen fram tills att en ny talman väljs på riksmötets öppnande den 26 september.

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.