Företagsledare inom trafikbranschen döms efter korruption – “konkret exempel på hur vår säkerhet på vägarna kan äventyras”

Nathalie Wästerlund

Två företagsledare inom väg- och trafiksäkerhetsbranschen har idag dömts till totalt drygt 11 år i fängelse. Detta efter att en visselblåsare informerat om misstänkta oegentligheter.

De båda ledarna dömdes till fyra år respektive fyra år och tio månader fängelse för grovt tagande av muta samt flera fall av grov trolöshet mot huvudman. En annan företagsledare dömdes till tre års fängelse för bland annat grovt givande av muta. Mutan betalades av en leverantör till ledarnas privata bolag, varefter ett nytt kontrakt skrevs parterna emellan avseende material som används till vägbyggen i hela Sverige.

Hot mot samhället

– Korruption är ett hot mot samhället. I det här fallet ser vi ett konkret exempel på hur vår säkerhet på vägarna kan äventyras när det finns risk att personlig vinning i form av mutor styr valet av leverantör istället för kvalitet och pris på produkten, säger Thomas Palmberg, brottsförebyggare hos nationella anti-korruptionsgruppen, i ett pressmeddelande.

Husrannsakan i flera länder

Härvan uppdagades efter att en visselblåsare vid bolaget larmat om misstänkta oegentligheter. Därefter tillsattes en internutredning som ledde till en polisanmälan. Utredningen leddes av polisens nationella anti-korruptionsgrupp, som upptäckte ytterligare brottslighet under utredningens gång. Flera husrannsakningar gjordes i både Sverige och Finland, där även den finska polisen var inblandad. Även i Spanien har husrannsakningar gjort med hjälp av spansk polis.

Miljonbelopp i böter

– Vi ser här hur viktigt det är att personer slår larm vid misstanke om mutbrott eller andra oegentligheter, antingen direkt till polisen eller via de visselblåsarfunktioner som finns på arbetsplatsen, säger Thomas Palmberg.

Utöver fängelsestraffen döms också företagsledarna till näringsförbud i fem respektive tre år, samt till att betala totalt ca 1,3 miljoner euro i skadestånd.