Flygplan tvingades nödlanda på Arlanda efter fågelkrock

Susanne Nilsson
En Boeing 767 tvingades nödlanda efter att ha krockat med fåglar.

Ett flygplan med 179 passagerare ombord tvingades på onsdagsförmiddagen nödlanda på Arlanda efter att det krockat med en eller flera fåglar. Det rapporterar flera medier. Flygplanet, en Boeing 767, var på väg till New York och hade nyligen lyft från Arlanda då kollisionen inträffade.

Ett varningslarm sändes ut från planet, och räddningstjänst och flera polispatruller skickades till Arlanda inför planets nödlandning.

– Det landade vid 11.22, det verkar ha gått bra. Vi har inte fått någon uppdatering av eventuella skador än, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till DN.

Dumpade bränsle före landningen

Före nödlandningen flög planet ut över vattnet för att dumpa bränsle, något som är rutin inför nödlandningar.

– Flygplanet har varit ute en sväng över havet och dumpat bränsle, för att försöka lätta på lasten. Vi vet inte hur allvarliga skadorna är, det är ju inte ovanligt att flygplan krockar med fåglar och oftast går det bra, säger Magnus Jansson Klarin till DN.

Planet ska ha landat utan problem, och passagerarna togs om hand av personal på flygplatsen.

Ytterligare en fågelkollision

Ungefär samtidigt som larmet om passagerarplanets fågelkrock kom rapporterade piloten på ett Jas 39 Gripen-plan i Uppsala att han kolliderat med en fågel. Planet återvände till basen och kunde landa utan problem.