Flera våldsbrott stoppade av polisen – stora mängder vapen och sprängmedel har beslagtagits

Susanne Nilsson
Polisen har gripit över 120 personer med koppling till gängkriminalitet och har just nu 284 pågående förundersökningar med anknytning till alla de våldsdåd som präglat Sverige.

Under den senaste tiden har antalet våldsbrott ökat kraftigt i Stockholm. Skjutningar och sprängningar sker nästan dagligdags, och polisen bedriver ett intensivt arbete för att stoppa den pågående våldsspiralen.

I januari inleddes en särskild händelse och polisen fick ökade resurser för att hantera den allvarliga situationen. Nu meddelar de på sin hemsida att de under den senaste tiden har stoppat flera planerade våldsbrott och beslagtagit en stor mängd vapen och sprängladdningar.

Gått från parerande till agerande

Hanna Paradis, kommenderingschef hos polisen, berättar om arbetet kring våldsdåden.

– Vi är i ett nytt läge nu då vi gått från parerande till agerande i större utsträckning jämfört med tidigare. Med det ökade tryck vi har satt i miljön utifrån både aktivt och koordinerat utredningsarbete men även genom den ökade uniformerade resursen, har vi anträffat dumpade vapen tillsammans med ombyteskläder i nära anslutning till kontrollerade personer. Vår bedömning är att vi genom vidtagna åtgärder har minskat risken för nära förestående brott som varit överhängande utifrån den samlade bilden. Flera lokalpolisområden är helt säkra på att de genom sitt ihärdiga arbete verkligen lyckas avbryta och stoppa nära förestående grova våldsbrott, säger hon i ett uttalande på polisens hemsida.

Flera betydande beslag

Polisen skriver också på sin hemsida att de bara under den senaste veckan gjort flera betydande beslag i den kriminella miljön. Vid ett tillslag beslagtogs sex handgranater, två pistoler och en mängd narkotika. Drygt 120 personer med koppling till kriminella gäng har frihetsberövats under den senaste tiden, och totalt pågår 284 förundersökningar gällande brott som har med konflikter i gängmiljö att göra.