Flera svenska kliniker erbjuder oskuldsoperationer – ger tips om att “stoppa in en färsk kycklinglever i underlivet”

Nathalie Wästerlund

SVT Nyheter avslöjar i en granskning att flera kliniker i Sverige är villiga att utföra  “oskuldsoperationer”. Fem stycken av de 20 kliniker som kontaktades av SVT:s granskande reporter erbjöd ett sådant ingrepp.

Många av de unga kvinnor som lever med hedersrelaterat våld och förtryck blir kontrollerade av sina familjer, och har lite eller ingen egen vilja. Det hedersrelaterade förtrycket är ofta centrerat kring kvinnors sexualitet. Det handlar om att de inte får ha sex innan äktenskap, tvingas dölja sin sexualitet och sexuella läggning och inte får välja sin egen partner.

Myten om mödomshinnan

En vanlig myt i dessa situationer är mödomshinnan och dess existens. Enligt myten är mödomshinnan en hinna som täcker slidöppningen, och som spricker vid första samlaget. Vissa kvinnor får höra att de måste blöda första gången de har samlag, annars kan man “veta” att hon inte är oskuld. Detta stämmer inte – det finns ingen hinna, och långt ifrån alla kvinnor blöder inte första gången.

Det är till dessa kvinnor som “oskuldsoperationerna” vänder sig. Det kan vara rent av livsfarligt för vissa kvinnor om de inte skulle blöda vid första gången, och många vänder sig då i ren desperation till dessa kliniker som kan utföra ett ingrepp som säkerställer att de kommer blöda vid penetration.

“Stoppa in färsk kycklinglever i underlivet”

Enligt SVT:s granskning så sker en del av dessa ingrepp i hemlighet, bland annat på kliniken Vårby Care i Stockholm. Där erbjöd sig en läkare att genomföra operationen för 10 000 kronor. Men när det väl var dags så ställdes besöket hastigt in, och läkaren gav istället  reportern ett tips.

– Du får stoppa in färsk kycklinglever i underlivet för att se till att det rinner blod innan han ligger med dig.

“Då kanske släkten dödar henne”

Några veckor senare erbjöd läkaren operationen igen. När hon senare blev konfronterad av SVT så höll hon med om att hon bidrar till att upprätthålla hedersförtrycket, men att hon gör det för att rädda flickornas framtid. Hennes argument var att det kunde göra det värre för flickan om hon ringde polisen, eftersom “då kanske släkten dödar henne”.

Men experter pekar på att dessa ingrepp agerar kontraproduktivt och i de flesta fall istället bidrar till att sprida myten om mödomshinnan.

– Utöver det så är det också djupt oetiskt att vårdgivare i Sverige inte bara utför ingrepp som går utanför beprövad erfarenhet och vetenskap, utan att man dessutom tjänar ekonomiskt på den här väldigt utsatta målgruppen, sade Madelene Larsson, som är expert på hedersvåld, till SVT.

Regeringen vill kriminalisera ingreppen

Idag är det inte olagligt att genomföra oskuldsoperationer på flickor över 18 år. Men den nya regeringen vill kriminalisera både operationerna, oskuldsintyg och kontroller. Med detta menas gynekologiska undersökningar som säger sig kunna fastställa om en kvinna är oskuld eller inte.

I ett kommittédirektiv från 2021 ifrågasätter man tillräckligheten av de åtgärder mot hälso- och sjukvårdspersonal som utfärdar oskuldskontroller och oskuldsintyg. Vidare skriver de att “Detta innebär att det regelverk som gäller inom hälso- och sjukvården och på närliggande områden inte är tillräckligt tydligt för att säkerställa att oskuldskontroller, oskuldsintyg och hymenoperationer som syftar till att begränsa kvinnors sexuella frihet inte förekommer där.”