Flera personer ihjälskjutna i Paris – kan finnas ett rasistiskt motiv

Susanne Nilsson
Direkt efter skjutningen när polis anlänt och börjat spärra av. Foto: Twitter Clément Lanot

En 69-årig man sköt vid lunchtid på fredagen flera personer på en gata i centrala Paris. Tre personer har avlidit och flera är svårt skadade. Polisen kunde gripa gärningsmannen, som även han har allvarliga skador och har därför förts till sjukhus.

Skotten ska ha avlossats mot ett kurdiskt kulturcenter, och polisen utreder därför om gärningsmannen kan ha haft ett rasistiskt motiv. Han ska ha gått till attack med ett svärd mot personer på ett migrantläger i Paris 2021, och skadat två personer. Han utförde också ett mordförsök år 2016.

Släpptes nyligen ur fängelset

Gärningsmannen ska vara en fransk man, som nu är pensionerad och som tidigare arbetat som chaufför. Han ska ha släppts ur fängelset så sent som den 15 december, efter att ha avtjänat straffet för mordförsöket på migrantlägret förra året. Uppgifter från Daily Mail, som Expressen tagit del av, gör gällande att han ”förefaller vara en högerextremist som går till attack mot allt och alla som ser ut som migranter”.

Borgmästaren lämnade kommentar på twitter

Borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, har efter händelsen lämnat en kommentar på twitter där hon uttrycker sitt stöd till de som drabbats.

”Det kurdiska samfundet och, genom det, alla parisare, var måltavlor för dessa mord som begicks av en högerextrem aktivist. Kurder, var de än bor måste kunna leva i fred och säkerhet. Mer än någonsin finns Paris vid deras sida i dessa mörka timmar”, skriver hon.

Polisen har inlett en förundersökning om mord, dråp och grov misshandel.