Flera explosioner i Stockholm och Göteborg under kvällen och natten

Susanne Nilsson
Foto: Ricard Aron Nilsson

Under tisdagskvällen och natten mot onsdagen inträffade flera kraftiga explosioner i Stockholm och Göteborg. I Farsta strand rasade delar av fasaden på ett flerfamiljshus efter en explosion på tisdagskvällen, och tolv personer fick föras till sjukhus. Vid 01.30-tiden på natten inträffade två explosioner i Frölunda, Göteborg, med bara någon minuts mellanrum.

Precis som vid tidigare liknande händelser misstänker polisen att även det senaste dygnets explosioner är hämnddåd kopplade till konflikter mellan kriminella gäng.

– Vi kan inte bekräfta det ännu. Men historiskt sett är den här typen av händelser väldigt ofta kopplade till gängkonflikter, säger polisens presstalesperson August Brandt till TT.

Tolv personer fördes till sjukhus efter explosionen i Farsta

Larmet om en explosion i Farsta strand kom in till polisen vid 21.30 på tisdagskvällen. Räddningstjänsten gjorde bedömningen att en rasrisk förelåg och boende i det aktuella huset evakuerades med hjälp av stegbilar.Tolv personer fördes till sjukhus för kontroll, samtliga ska ha klarat sig med lindriga skador.

Polisen har på grund av rasrisken ännu inte kunnat göra en teknisk undersökning på platsen, och det är oklart när de boende i huset kan återvända till sina hem.

Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse, och en person har gripits.

Två explosioner på samma gata i Frölunda


Vid 01.30-tiden kom nästa larm in till polisen. Två explosioner hade skett i portar till två flerfamiljshus på samma gata i Frölunda, med bara någon minuts mellanrum. Enligt Göteborgs-Posten är personer med gängkopplingar skrivna på adresserna. Husen fick stora materiella skador, men ingen skadades och de boende behövde inte evakueras.

Polisen har inlett en utredning gällande grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.