Flera decimeter snö har fallit i Kiruna – snörekord slaget med god marginal

Nathalie Wästerlund
Bilderna är inte tagna i Kiruna vid det aktuella snöovädret. Foto: Susanne Nilsson

Kiruna har under tisdagen och onsdagen fått erfara ett nytt snörekord. Nästan 40 centimeter snö har fallit, vilket gör att det tidigare rekordet har slagits med god marginal.

Det tidigare rekordet slogs 1932, då mängden snö i Kiruna var 21 centimeter den 20 september. I år föll 38 centimeter snö och överraskade kirunaborna. Snökaoset har lett till att både skolskjuts, lokaltrafik och sophämtning har ställts in. Alla som är ute i trafiken uppmanas att ta det lugnt och hålla sig säkra. Plogbilarna påbörjade sitt arbete klockan 4 imorse och kommer att fortsätta under hela dagen, skriver Kiruna kommun.

Flera rekord slagna

SMHI har sedan tidigare gått ut med en orange varning för snöfall och hård vind i norra Norrbottens inland, och en gul varning ligger för norra Lapplandsfjällen och andra delar av Norrbottens inland. Snöfallet är kopplat till ett lågtryck över norra och mellersta Skandinavien, med många andra städer och byar i området som drabbats av höga mängder regn under de senaste dagarna.  Allra mest i Västra Götaland, där Torup i Halland fått 66,7mm det senaste dygnet. Även det är ett rekord. Det tidigare septemberrekordet för dygnsnederbörd slogs 2012 med 43,8 mm.

Inte vinter riktigt än

Snöovädret kommer troligtvis att bli kortvarigt. Framåt slutet av veckan drar varmare väder in över Kiruna.

– Snöfallet ligger kvar men det har mattats av ganska rejält. De största mängderna kom från i går eftermiddag och fram till klockan 8 …  Inför fredagen och helgen är det fortsatt ostadigt väder, men det är betydligt mildare luft som trycker på med flera plusgrader, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI, till Dagens Nyheter.